大角嘴 - 港 灣 豪 庭 Metro Harbor View

搜索
查看: 2387|回復: 1

惡少做燒臘 入贅女家

■葉正財熱愛台灣的純樸生活,婚後在淡水開設燒臘舖。
                                        【淡水開舖】
「喺淡水水源街提起香港燒臘,就知道係財哥」。42歲的葉正財,年少輕狂,在港走旁門左道,17年前避走台北投靠哥哥做燒臘,社會氣氛簡單,想惡、想壞也壞不出樣,重新上路,結果成為太太的好老公、三名孩子的好爸爸,「諗番轉頭,冇諗過有個咁美滿嘅家,台灣畀到我」。

組織美滿五口家                                       
財哥憶述,20多歲初到台灣,當地生活節奏緩慢,沒有夜生活,「喺香港晚晚周圍蒲,嚟到台灣冇夜生活,想唔修心養性都唔得」。正值壯年,財哥未有逃避服兵役,「想操Fit自己,點知當咗一個月,體檢話我唔得,要退役」。
財哥來到台灣認識泰雅族女友,「嚟到台灣唔想再玩,認真交往,到談婚論嫁先知同原住民結婚要入贅女家,孩子只跟老婆姓。我冇所謂,原住民有好多福利,讀書唔使錢,梗係跟老婆姓啦」。
財哥自立門戶開設牛肉麵店失利,幸得非親非故的台灣朋友出錢,兩年前於淡水開設燒臘店「香港燒臘財哥」,在台信了基督教的財哥說:「係神嘅恩賜,喺台灣遇到義無反顧嘅台灣人協助,又幫我用咗我個樣設計燒味店Logo,令到好多人認識。」記者訪問當天,大批學生絡繹不絕排隊買飯,財哥露出招牌笑容不斷斬燒臘,斬出一個美滿家庭,「啲細路3個月大到12歲,一家5口住喺600呎屋,係自己買㗎,喺香港就買唔起」。財哥指遇到不少移居台灣的港人抱怨生活不理想,「其實嚟到台灣,就融合呢個社會,開心咁生活」。
《蘋果》記者

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131007/18452926

登錄/註冊後可看大圖

E+ 人人想移民台灣