大角嘴  港灣豪庭 #mhvlive

查看: 24333|回復: 80

香港眾生相《二》

今日難得放假,一早十點半左右,到海運,嘩針都插唔入。頓時影相的
興趣大減,於是上去 PITAO 歎杯咖啡,點知又係一堆人圍住大雄同靜宜……見狀轉身就走。

點知,聽到 D 自由行在恥笑港人如此一窩瘋的幼稚行為。
今日午膳去了元氣吃,在 BAR 檯上,旁邊坐著兩母子,從她的口音似是廣州人。

她與其朋友「煲粥」,其言辭好「有趣」。

「唉~又衰(口左) 啦,剛考牌,又要倒車,又剩……」

「一早去到,上車前,俾封利市個考牌既,竟然唔收,就知衰……」

「要 SAI 錢 SAI 時間,又黎過。點解唔可以用十幾萬買個牌黎?」
唔洗佢洗 Pat Pat 算偷笑啦
太揚, 又唔知銀碼, 點收得過.
明哲保身好啲!
大陸的紅包惡習,已入侵香港。
近來, 在西九, 中環, 油尖旺區...很多時見 "F" 字車,
是有人亂發 "F" 車牌 ?
是有人乘 "F" 車牌之便?
是有人"F" 公車私用?
不得而知。
感覺是大陸文化侵襲港
不是 "大陸的紅包惡習入侵香港"
是 "大陸人惡習入侵香港"
今早两小女孩叫我買旗,同時不放過在我旁推着自已輪椅、頭笠紅背心膠袋、行動不便的婆婆。她們好心用遮遮她,我對她們說:“不如你哋叫佢坐上車,你哋推佢返屋企仲好啦”。小女孩回頭對我說:“多謝你嘅善心”。嘩,買了幾十年旗,從未聽過“多謝你嘅善心” 希望香港能可以多幾個教導女孩的老師与父母…
真係未曾聽過。