大角嘴 - 港 灣 豪 庭 Metro Harbor View

欢迎您, 今天是 *君子自重,本網站嚴禁賣廣告, 發放, 或宣傳色情色情行業*

搜索
查看: 2513|回復: 3

隔牆有耳: 海洋公園北極狐 誕6混血B

■嚟自美國嘅北極狐Gochi同內地嘅Mochi誕下6隻「混血」BB。江俊豪攝

等海洋公園大熊貓盈盈樂樂生B等到頸都長,好在仲有北極狐嘅肚皮夠爭氣。嚟自美國嘅爸爸Gochi同漁護署充公嘅中國美女Mochi一見鍾情,譜出異地情緣,今年6月仲一口氣生咗6隻「混血」B,隻隻B都冇時停,好似全身灰毛嘅「黑妹」最鍾意玩石仔同樹枝,可愛到痹!

盈盈樂樂9歲慶生食蛋糕

■北極狐BB暫時仲未改名,呢隻全身灰毛嘅BB乳名叫「黑妹」。
海洋公園海洋哺乳動物高級監督陳展邦(Eddie)話,初時擔心冇喺野外生活過嘅Gochi唔識湊仔,點知Gochi原來係超級好爸爸,寧願自己唔食,都要將所有食物平均分配畀6個仔女,如果其中一隻B匿埋一邊,仲會特登拎隻老鼠過去餵佢,父愛爆燈。北極狐好好生養,每胎最多生25隻,但Eddie話添丁要慢慢嚟,暫時會畀Gochi食避孕藥。佢仲畀貼士,話北極狐大得好快,想睇得意BB樣就要把握時機喇!

喺海洋公園出世嘅樽鼻海豚Mia都湊熱鬧生B,囡囡Milo好黐身,兩母女形影不離,有時仲會互相磨擦背鰭。至於大熊貓盈盈樂樂轉眼已9歲,海洋公園準備咗個以蔬果製成嘅冰雕蛋糕慶祝,盈盈又聞又摸玩得好開心,最後一掌拆解蛋糕,坐低慢慢享受佢至愛嘅蘋果。今年園方第四次幫佢哋人工授精,但懷孕機會似乎微啲,海洋公園陸生動物部高級館長祝效忠(Howard)話唔使擔心,事關盈盈樂樂仲好後生,而且經歷過四個繁殖季度,將來更易成功孕育港產大熊貓。

【海豚母女】
■海豚BB Milo最鍾意黐實媽媽Mia,兩母女仲會互相磨擦尾鰭,感情好好。
【盈盈】
■盈盈對園方準備嘅蛋糕愛不釋手,但玩多過食。
【樂樂】
■同樣9歲生日嘅樂樂一樣有蛋糕,仲食得斯文好多。

另外,海洋公園7月入場人次達85萬,為歷年最高,8月入場人次仲有望破百萬。而原本今年底開幕嘅樹熊館將延遲到下年初,萬眾期待嘅樹熊亦會稍遲來港,Howard話同樹熊嘅健康無關。

李八方pf_lee@appledaily.com

登錄/註冊後可看大圖

何解?

香港亂籠, 連畜生都........黑白不分
蝦你波波之混蛋王子