大角嘴 - 港 灣 豪 庭 Metro Harbor View

搜索
查看: 1962|回復: 0

發哥親述10個月行走30磅

登錄/註冊後可看大圖

【太陽報專訊】神級影帝周潤發喜歡挑戰自己,因參演新片《賭城風雲》的同片演員個個弗到漏,58歲的他得到郭富城啟發,決意揮走肥膏!《東網》專程飛抵北京邀發哥接受專訪,暢談10個月內減30磅的血淚史,除堅持每日行山粒半鐘外,更只食半碗飯!
城城激起決心
發哥昂藏七尺,向來瀟灑,可是這位神級影帝貪靚到暈,為了在新片《賭城風雲》飾演的賭神石一堅更型英帥,他決心進行地獄式減磅,挑戰25年前的高進!
「《賭城風雲》入面成班友(謝霆鋒、杜汶澤及內地演員高虎)都瘦到不得了,整個大肥佬喺度唔係幾夾喎!唔係喇!屋企Hea係唔會刺激到你,但有呢啲演員喺度,係無形壓力,令你的起心肝。其實我喺舊年3月開始減磅,事緣之前拍戲得到城城(郭富城)啟發,某程度要多謝佢,佢真係唔理幾時拍完,都會去跑步機跑番一個鐘!嘩!我話你真係犀利到不得了,佢就話本身由有肝炎到好番,都靠做運動。我覺得可以借鏡,的起我決心,我見佢靚仔到不得了、又Fit,你諗吓佢有Concert就不停跳跳跳,身體Fit到不得了,又賽車,你睇佢幾型,我咪羨慕佢囉!跟佢學嘢、做運動囉!所以有一句話健康嚟自運動係啱嘅,加上城城鍾意打邊爐食好多嘢,但佢一啲都唔肥喎!佢話做運動囉!」
拆散副偈
歲月催人,但對發哥來說,從來不是大問題,儘管快將60歲,發哥依然靚仔,到底有甚麼神妙秘方令發哥回春?
「其實我都唔係用乜推拿方法減磅,只因要醫治舊患先推拿。哈!唔係回春嘅,只係近排拆散過再鑲番佢,成副偈拆開晒佢,再一Part Part執番咁。感覺上精神咗,自己覺得舒服,就觀眾睇都舒服!」
克服心魔
要弗,一切從控制食量開始,民以食為天,發哥一向為食,怎樣頂得住心魔?他又為何限制自己每日只食半碗飯?這種日子慘過做苦行僧,發哥娓娓道來。
「餐單係重要嘅一環,呢十個月來飲食清淡,每日只食一餐正餐,只食半碗飯,可以係朝早食,晏晝同夜晚唔食,唔食嘅意思係澱粉質,我比較食得清淡。某個程度上我哋係唔需要咁多卡路里,只不過係香港人為食,隔一陣又想食,係唔需要,有人話唔食就暈,暈有時係心魔啫,為咗健康盡力忍口,戒油、戒辣、少糖,可以一個月或者一個禮拜放肆一次半次,但到咁上下,你個胃細咗,就唔使食咁多。仲有呀,千祈唔好食補品,最好鹹魚青菜,因為本身身體有一個維修工程隊,佢會同你搞掂晒,愈多呢啲嘢(補品)就愈麻煩,用晒靚嘅燃料,佢班友咪唔使做?你睇戰前戰後啲人,咁瘦,奀挑鬼命,但成個香港都係佢哋打造出嚟!你話當時有咩好嘢食吖?反而依家點解有三高呢?就係啲人營養豐富,唔做運動,舊時勞動社會啲人冇啖好食,但係健康囉!依家社會富裕咗,但係病痛多!」
日行個半鐘
節食加上做運動,十個月揮走30磅,相比1989年《賭神》的高進,發哥如今擁有151磅弗佬金身,加埋狂做運動這一加一,是必須的!原來發哥平日至少行個半小時,由寓所行至尖沙咀再折返動輒十公里。
「呢10個月我都養成每日步行嘅習慣,平日至少行個半小時,但我行慣山,呢個係較舒服的減磅方法。平時我會行鳳凰山、蚺蛇尖、八仙嶺就會用多啲體力!喺市區行唔覺得辛苦嘅,人哋講話我每日行六個鐘,都唔係嘅,只係周日約到朋友先會花咁多時間。我平時亦冇做Gym,最多都係拉吓筋,因為舊時拍戲傷患多,『筋長一寸,命長十年』呀!依家搣甩30磅重量,精神比以往好,心臟唔使孭住咁多磅,個心都健康啲啦!但相比30年前呢……體能上始終年紀大,又唔敢做太劇烈運動,但休休閒閒,身體係比30年前好咗,舒服咗輕鬆咗。我18歲開始入TVB,到80、90年代拍好多戲,90年代中期去美國休息咗兩年,之後又不斷拍!依家諗番轉頭,當時冇好好認識同照顧自己身體。」
食得清淡
58歲發哥十個月內激減30磅,他慷慨分享「發哥自訂餐單」,食量出奇地少,真係能人所不能。
早餐:水果一個、雞蛋一隻
午餐:番薯一個
晚餐:半碗飯、一碟菜、魚肉。
後記:出場架勢待人親切
身高6呎的發哥當日準時到場受訪,不怒而威的氣勢,令小記耳邊猶如響起「賭神」出場的配樂,發哥翹腳坐低徐徐說道:「隨便問,知無不言!」配上親切笑臉,令戰戰兢兢的小記大為安心。而拍照期間,近月積極減肥的發哥要求看相片,相當關心效果:「夠唔夠瘦?(你目標想再減幾多呀?)瘦啲好睇啲!但去到咁上下,除非你做劇烈運動先會再瘦,始終有骨架喺度。」

http://hk.ent.yahoo.com/news/%E7%99%BC%E5%93%A5%E8%A6%AA%E8%BF%B010%E5%80%8B%E6%9C%88%E8%A1%8C%E8%B5%B030%E7%A3%85-222014416.html