大角嘴 - 港 灣 豪 庭 Metro Harbor View

欢迎您, 今天是 *君子自重,本網站嚴禁賣廣告, 發放, 或宣傳色情色情行業*

搜索
查看: 5324|回復: 16

悍戰太平洋太多犯駁位……

睇過《悍戰太平洋》,太多犯駁位。最不可思議的是,區區八架 CH-47 Chinook ,就可以吊起那隻超大型的機械人……

最後型號的 CH47 ,最大的空載重量,約 12 噸。就算是美軍最新銳的魚鷹 MV22 ,也只能吊裝 21 噸。

就算他們科技幾進步都好,八架 MV22 ,能一舉吊昇起 168 噸,還要注意八架機的協同性,在相互的牽扯力,會消耗一定的舉升力。

那麼 168 噸能有什麼裝備呢?還不及三輛美軍下一代的主戰車, M1A3 (全重 63.5 噸)……
睇戲唔好駁戲!唔係個個導演都會學 james cameron 咁認真!
巳故中國的李瀚祥, 胡金銓也不錯
不似博士對軍器有這麼深的認識.
其他的人如我, 對軍機無認識. 不會質疑.
坦白講,其實軍事片真係需要認真D!
回复 8sun 的帖子

見笑,我都係計下 D 傻仔數,不過,連這一關都過唔到就真係講唔通。

其實,簡單 D ,將個時間軸推後,再用 D 非現役,多用未來的器材就無得駁。

但,話又要說回來,軍事片真係好難拍,好多都講唔通,唔合理。
遇上大哥這樣有質素的觀眾一定死硬
TKT 发表于 2013-7-30 10:38
遇上大哥這樣有質素的觀眾一定死硬

非也,非也

待再有軍事戰爭片,再與大家點評……

題外話,發現個《水晶宮》一帖,已被刪了三次,何解呢?
係呀, 還以為有人手多多
有朋友警告叫我在港灣網同 Facebook 唔好講咁白, 唔好講咁直接, 我係正式愛之深....