大角嘴 - 港 灣 豪 庭 Metro Harbor View

搜索
樓主: Thomas_Chan

香港眾生相《二》

西人既 BBQ ,同港式 BBQ 係好唔同。

佢地會覺得港式燒烤,唔多會熟,又無乜效率,又好熱……皆因曾與數位外國朋友燒烤後的結論。

而且,他們用的炭,多是炭球,不像我們的柴炭。炭球會較難燃起,但燒紅了就能久持。
西人既 BBQ....又無乜效率

他們一次過, 大堆頭, 幾十件, 一齊起貨

唔似我哋, 圍炉慢慢燒, 慢慢傾, 慢慢歎
TKT 发表于 2012-9-3 12:02
他們一次過, 大堆頭, 幾十件, 一齊起貨

唔似我哋, 圍炉慢慢燒 ...

只可以講「文化差異」
鬼佬BBQ唔似我地多花臣.
不外是一, 兩樣扒, Hamburger, 腸加vegie.
有時覺得好冇趣
昨晚回家,與一個中年女子手上拿著大堆惠康買來的雜貨,一齊入( 車立)。

見狀,我按了自己的樓層,就好心問她那一層,打算幫忙按一按。殊不知,她沒有回答,還 BEAR 住我。放下其中一手拿著的廁紙,自己按了一個鍵( 我都忘了哪一層) ……

感覺真係「好人難做」,自討沒趣~
佢以為你想跟佢返歸
佢一定係表姐、新來港……灣
某類人先抱"別人不懷心"待人.
最常見的是街頭問路!
丁一一 发表于 2012-9-6 00:51
佢以為你想跟佢返歸
佢一定係表姐、新來港……灣

佢似乎係香港人……而且,我都先按了樓層……

有時候,香港人的戒心太重,視全世界對她們皆有敵意。難怪咁多港女、港男的怪現象。
一樣米養百樣人。