大角嘴 - 港 灣 豪 庭 Metro Harbor View

欢迎您, 今天是 *君子自重,本網站嚴禁賣廣告, 發放, 或宣傳色情色情行業*

搜索
查看: 8998|回復: 10

中國警告三峽庫區提防地質災害

登錄/註冊後可看大圖

三峽水庫在去年成功蓄水175米。

中國媒體引中國國土資源部官員警告說,三峽庫區近幾年內面臨增大的滑坡危險。

多家媒體引國土資源部地質環境司司長關鳳峻稱,三峽水庫蓄水後一至三年,產生大量塌岸和水庫新生滑坡的可能性較大。
[url=http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/chinese_news/2012/07/120716_china_three_gorges.shtml#more-contextual-links][/url]

據中國國土資源部的預警預報,雲南西部、四川南部地區地質災害發生的可能性較大。

關鳳峻提醒地方官員和民眾提高警惕,加強地質災害的防治。

近一個時期要特別注意當地天氣預報,一旦有強降雨到來,民眾應做好及時躲避的準備。

三峽水庫在去年成功蓄水175米。當時中國官方媒體新華社曾報道稱,175米是三峽工程設計的正常蓄水位,也是其全面實現各項功能的重要標誌線。

from BBC News

大橋都冧得, 如果水庫都係豆腐渣, 咁會點
TKT 发表于 2012-7-18 15:09
大橋都冧得, 如果水庫都係豆腐渣, 咁會點

唔會掛?
乜你冇看到新聞咩?唔記得係大連抑或青海,只建好年半就塌下,見到心寒。
Singasing 发表于 2012-7-18 18:07
乜你冇看到新聞咩?唔記得係大連抑或青海,只建好年半就塌下,見到心寒。

現代「孟姜女」?
唔好幫佢哋講好話,係豆腐渣就係豆腐渣。香港宣明會試過運上去的N噸水泥,一夜之間全被換了過期的,可想而知背後包庇的黑勢力如何龐大。幾時中國會出個有能力,有魄力,又無畏强權有胆大力整頓改革的領袖?
都係果句啦,捐乜都死。
昨日報紙提到上海有大橋到處爛。
唔係掛? 已腐敗到咁樣的田地啦。

搞「國民教育」那班人,真是在埋沒良心,睜著眼在說謊話,還要誤導蒼生、下一代。會落無間地獄……
亞爺叫就做。
9000萬唔清唔楚畀佐果班搞「國民教育」那班人,又唔清唔楚續佐 18 個月 又 6個月, 咁叫「國民教育」? 不如叫「良心國民教育」