大角嘴 - 港 灣 豪 庭 Metro Harbor View

欢迎您, 今天是 *君子自重,本網站嚴禁賣廣告, 發放, 或宣傳色情色情行業*

搜索
樓主: Thomas_Chan

香港眾生相

真係同你好似, 同樣油旺尖入大角嘴....真係街坊
TKT 发表于 2011-11-16 17:22
真係同你好似, 同樣油旺尖入大角嘴....真係街坊

yeah
話唔定同你打過交抑或打過波子
服咗你…相信大哥細個嗰陣好乖嘅,無啦啦點同你打交
我住响佢隔離街,我大過佢,似洽過佢多啲
TKT 发表于 2011-11-16 23:02
我住响佢隔離街,我大過佢,似洽過佢多啲

邊有得成日落街玩?當年的大角嘴天主教小學上午班,出名多功課……哈哈
我住隔離 - 山東街近碼頭.
我仲記得,當年的大同新村過 d ,就係大角嘴碼頭。有時會去睇人釣魚。真是現代版的「滄海桑田」……
嘩,乜咁多街坊?我用過旺角碼頭,但大角咀仍有碼頭時我仍住在旺角!
今是午餐,是在「大」興,食個燒鵝飯 + 冰鎮奶茶,盛惠 58 ……好貴的一碟普通燒味飯。

言歸正傳,由於是搭檯,一大班人坐在大圓檯上,所以所見所聞都很清楚。成檯人,焦點是一個港嬸 + 港女(經典的組合)……港嬸的衣著一般,都尚算光鮮;那個港女化「行」粧,衣著叫做潮掛。

港嬸一開口,就在罵家中的外傭。「我屋企都唔算大,只係兩千呎之嘛,又唔係獨立屋。叫個工人去抹車。佢就投訴『要日日洗車,好辛苦,可否隔日洗呢?』,我就反問佢,我可唔可以隔日俾飯佢食呢?而且,我個人都鍾意乾淨,主人房個套廁,都唔駛佢洗啦……」

港女就回應:「我就無請工人啦,一屋三間房之嘛,有兩間房都執滿曬 d 野。原本暑假時,仲想租俾個女同學添。後來,原來佢都返黎香港。」(哦,她的屋是在澳洲)

港女繼續:「我幾醒,未去果邊,已叫老豆買個 apartment 俾我,去讀書點可以無個地方架……現在, d 樓又昇值, d 學費都賺翻啦……」

兩個人的講話內容都幾乞人憎,不過,更搞笑既係兩個人好似您有您講,我有我講,無乜交流,各自各曬命。