Thomas_Chan 發表於 2011-9-15 17:33:16

中秋有感

呢幾日中秋, 週街見到D細路用電燈泡概燈籠
燈籠還是吹氣, 塑膠的.
有D重要由極難聽的蜂鳴器唱極難聽的"音樂"
媽的, 這算什麼鳥燈籠?
我知已經興左好耐, 但總是有點傷心.

多月前在渡輪上我在換菲林, 旁邊八九歲小孩望着我, 一臉好奇
望左好耐, 他忍不住說, 哥哥, 呢D係唔係叫菲林, 我第一次見...
我頂, 果一刻, 我都分唔到我面上概水珠係浪花定係一滴眼淚..

Analog 的東西不斷消失, 代表唔係所謂科技的進步與否.
而係我地太輕易放棄一D美好概事物. 或者我地已經習慣方便行先.
更或者我地冇考慮珍惜.

或者我係一個傻佬, 在還有得選擇的時候, 我會enjoy做多陣傻佬.

西環D紙洋桃燈籠, 點着左, 其實好鬼靚架...

TKT 發表於 2011-9-15 18:20:53

一語中的!說來又是被人話的一套:老餅!
科技進步,新鮮事物陳出不窮…我不例舉,以免被人又冠帽說針對。錯在我們生於富貴香港,父母超強供給能力,小六学生用 Iphone, 每一個小朋友也有自己的digital 相機,每人房內有 HiFi (包括什麼MP…什麼數碼… ),房內電腦更是指定動作…父母沒時間,用錢,名牌“搭”夠。年輕有能力者,擁有新產品是身份象徵,“口咬一件,眼又昅一件”的心態,早已習已為常,你睇唔過,係你OUT啦!

Thomas_Chan 發表於 2011-9-15 18:29:02

old-school = 老套:P

TKT 發表於 2011-9-15 18:34:52

{:4_83:}{:4_84:} dinner time, ttyl

Thomas_Chan 發表於 2011-9-15 18:41:45

我手中仲有一 d 戲橋,當年的《金鋼》、《大白鯊》,戲院門外都在派呢 d 戲橋。門外有賣蔗、蒸花生、鹽(火局)鵪鶉蛋……好好味

現在,戲院都快式微……每人家中睇 blue ray ,好自我,好自閉。

patrick 發表於 2011-9-15 19:02:56

燒得著的燈籠才好玩{:4_89:}

我今年去戲院都有十次八次比在家看碟還要好呢(可能3D的關係)

dan.gel 發表於 2011-9-15 21:05:21

戲院門外買炒栗子, 焊尤魚, 食熱蔗...那是別一種風味.
現在戲院巳失去等入塲前那仲熱烘烘的氣"吩"

Singasing 發表於 2011-9-15 22:21:00

仲有煨番薯,係氣氛呀,掟蕉!乜今年有十套八套三D戲咩?唔多覺喎!只記得有一部“肉蒲團”,唔通…{:4_84:}

TKT 發表於 2011-9-15 23:41:59

{:4_83:}{:4_83:}{:4_83:}你好“背”,或者真係有十套八套你唔知啫;又或者佢同十個八個女友看3D戲都得呱;咪咁大驚小怪啦:P

Singasing 發表於 2011-9-16 09:43:27

帶10個8個女友睇…恕我又背又 OUT:o
頁: [1] 2
查看完整版本: 中秋有感